SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ

Gençlik ve Spor Bakanlığımız uhdesinde, Muğla Valiliğimiz koordinesinde ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz tarafından organize edilen Sarıkamış Harekatı'nın 103. yılında Sarıkamış Şehitleri'ni Anma Yürüyüşü'ne soğuk havaya rağmen 3000'den fazla Muğlalı katıldı. 7'den 70'e Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran Muğlalılar 103 yıl önce geri dönmeyi asla düşünmeyen Ecdatlarının izinden giderek yürüyüş gerçekleştirdiler.
Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzce Cumhuriyet Meydanı'na kurulan dev Led Ekranda Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından hazırlatılan Sarıkamış Videosunun da izletildiği yürüyüş öncesinde tüm katılımcılara özel olarak hazırlanan Bere, atkı ve eldiven dağıtıldı.
Vali Esengül Civelek’in yanı sıra Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, Vali Yardımcıları Fethi Özdemir ve Mehmet Fikret Çavuş, Ak Parti MKYK Üyesi Bülent Karakuş, Ak Parti Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Yelda Erol Gökcan, Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Serkan Öçalmaz, Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından Sarıkamış Şehitleri ile ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından hazırlanan kamu spotu gösterimi yapıldı ve Kuran'ı Kerim Tilaveti ile şehitlerimiz için dua okundu.
Yürüyüş öncesinde bir konuşma yapan Vali Civelek, “Bugün, 103 yıl önce Sarıkamış Allahuekber Dağlarında, vatan uğruna donarak şehit olan ecdadımızı anmak, hatıralarını canlı tutmak ve gençliğin şühedanın izinde olduğunu göstermek üzere bir aradayız. Sarıkamış Harekâtında Allahuekber Dağlarında, yüreği vatan sevgisi, millet sevgisi, bayrak sevgisi ile dolu 90 bin askerimiz, düşmana, yokluklara, zor iklim ve coğrafi şartlara karşı üstün cesaret, sabır ve metanetle kahramanca mücadele ederek vatan uğruna canlarını seve seve feda etmişler şehitlik mertebesine ulaşmışlardır” dedi.

Birinci Dünya Savaşında Osmanlı ordusu tarafından Sarıkamış Allahuekber Dağlarında Kafkas Cephesinde Ruslara karşı 22 Aralık 1914 -15 Ocak 1915 tarihlerinde gerçekleşen Sarıkamış Harekâtı'nın tarihte bir kahramanlık destanı olduğunu hatırlatan Vali Civelek, “Sarıkamış Harekâtı Türk askeri ve milletinin en zor şartlarda bile neleri göze alabileceğinin, gerektiğinde ne büyük kahramanlıklar yapabileceğinin ve üzerinde yaşadığımız vatan topraklarının kolay elde edilmediğinin göstergesidir” diye konuştu.

Vali Civelek sözlerine şu şekilde sürdürdü: 
“Geleceğimizi emanet edeceğimiz, geleceğimizin teminatı gençlerimizin, Sarıkamış’ta yaşananları çok iyi anlamaları çok iyi değerlendirmeleri geleceğimiz açısından önemlidir. Çünkü geçmişini bilemeyenin geleceği olmaz, geçmişini bilemeyen geleceğine yön veremez. Bu duygu ve düşüncelerle Sarıkamış Harekâtının 103. yıldönümü vesilesiyle Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatan uğruna canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle saygıyla şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

Cumhuriyet Meydanında başlayan yürüyüş, dosta güven düşmana korku salan Özel Harekat Polislerimizin de eşliğinde, Şehitler Anıtı'na kadar devam etti. Şehitler Anıtı'nda Saygı Duruşu ve istiklal Marşı'nın okunmasının ardından Muğla İl Müftüsü Abrdurrahman Koçak tarafından şehitler için dua edildi.

Tören sonunda konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Serkan Öçalmaz, "Sarıkamış Şehitlerimizi rahmetle minnetle ve dualarla anıyoruz. Küçük çocukların bir gecede büyüdüğü, vatanı için Allahuekber Dağları'nda donarak şehit düştüğü büyük yürekler için bugün burada en ufak bir farkındalık oluşturabildiysek ne mutlu bizlere. Destek veren emeği geçen herkese en kalbi şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Daha sonra, yürüyüşe katılan vatandaşlara, Vali Esengül Civelek ve İl Müdürümüz Serkan Öçalmaz tarafından lokma ikramı yapıldı.